Wilde planten Eldorado op Tongelaar

vlinder-tongelaar 2023

Na alle regen van de laatste tijd is het een feest van wilde planten rondom Kasteel Tongelaar. De meesten kwamen op ‘als vanzelf’. Zondag 27 augustus gaan we tijdens ‘Rondje Tongelaar’ samen met natuurgids Lia Lobel op zoek naar de zogenaamde ‘wilde planten’.

Ja op zoek: want sommige planten verstoppen zich een beetje, terwijl anderen uitbundiger vooraan staan. Tijdens de wandeling vertelt natuurgids Lia leuke weetjes over de planten die we tijdens de wandeling vinden. De wandeling start om 10.00 uur bij de ingang van het kasteel en duurt tot ongeveer 12.00 uur.

Eldorado voor bijen

Bijen hebben een cruciale economische functie in land- en tuinbouw. Hun bestuiving is noodzakelijk voor meer dan 75% van al onze groente en fruit. De helft van onze 360 soorten wilde bijen staan op de Rode lijst en worden in hun voortbestaan bedreigd. Door aaneengesloten leefgebieden voor bijen te creëren bied je ze voedsel en nestelgelegenheid om te overleven. Bijvoorbeeld door akkers, bermen en slootjes bij-vriendelijk in te richten. Samen met vrijwilligers, particulieren en boeren zet Brabants Landschap zich hier al jarenlang voor in.

Hoera voor Natuurbeheer

Dankzij het natuurbeheer door Brabants Landschap van ruim 19.000 hectare bos, heide en landgoederen zorgen we ervoor dat onze provincie nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Op meer dan 100 plekken in Brabant kun je in alle rust genieten van al het moois wat natuur, landschap en erfgoed ons te bieden heeft. In Mill organiseren de natuurgidsen van Kasteel Tongelaar elke 4de zondag van de maand Rondje Tongelaar. Steeds met wisselend thema. Dit keer dus ‘Wilde planten’.

Laarsjes aan

De wandeling gaat over drassige en onverharde paden dus draag goede wandelschoenen en kleding die bij de weersomstandigheden passen. Aan het einde van de wandeling komen we terug op Kasteel Tongelaar waar je nog een bezoek kan brengen aan het informatiepunt van Brabants Landschap in de toren. Voor liefhebbers serveren we in het kasteel ‘Goei Leven’-soep met brood en koffie of thee met korting.

Reserveren


We starten zondag 27 augustus 2023 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar. Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren, niet op Google maps rijden! ‘Rondje Tongelaar’ duurt ongeveer 2 uur. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) ook welkom. Reserveren is verplicht en kan via de website: www.brabantslandschap.nl/activiteiten/rondje-tongelaar-3 (max 20 personen)

Parkeren mag op de grote parkeerplaats voor de brug, van daar is het nog 500 meter wandelen naar het kasteel.