WhatsApp Buurtpreventie

Buurtpreventie 2022

Je hebt er vast al eens van gehoord: buurtpreventie via WhatsApp. Buurtbewoners gebruiken WhatsApp om verdachte situaties in hun buurt aan elkaar door te geven of andere informatie over veiligheid in de buurt of wijk te delen.

Maak samen de buurt veiliger

WhatsApp is een communicatiemiddel om snel één op één of in groepsverband berichten uit te wisselen (tekst, foto’s, video’s en audio) via de smartphone of computer. Buurtbewoners gebruiken WhatsApp buurtpreventie (WABP) om verdachte situaties in hun buurt aan elkaar door te geven. Een moderne vorm van buurtpreventie door inwoners. Ook in onze gemeente zijn op dit moment al meer dan 130 groepen actief. De gemeente en de politie zijn heel blij met deze ontwikkeling in de samenleving en ondersteunen deze daarom.

Aanmelden nieuwe groep en meedoen

Algemene informatie over het starten van een eigen buurt WhatsApp-groep en hoe dat werkt is te vinden op www.wabp.nl. De meeste beheerders van een buurt WhatsApp groep in wijken en dorpen van onze gemeente hebben hun groep op deze landelijke website aangemeld. Hierdoor is het voor bewoners makkelijk om aan te sluiten als deelnemer. Door op postcode te zoeken kun je zien welke groepen er actief zijn in jouw buurt en kun je je bij een groep inschrijven.

Doel van de WhatsApp Buurtpreventie groep

Een WhatsApp-groep zorgt voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Politie en toezichthouders kunnen niet op iedere hoek of straat staan. Inwoners kunnen zelf een groot gebied in de gaten houden. Met het melden van verdachte situaties in de WhatsApp groep, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd. Bel bij verdachte situaties 112.

WhatsApp-buurtpreventie borden

Maakt jouw wijk actief gebruik van WhatsApp buurtpreventie en wil je in jouw wijk WhatsApp buurtpreventieborden laten plaatsen? Vraag deze borden aan bij de gemeente. Meer informatie hierover is te vinden op https://www.gemeentelandvancuijk.nl/whatsapp-buurtpreventie

Maak een melding bij de gemeente

Bij onveilige situaties of overlast of een onveilig gevoel kun je ook altijd een melding maken bij de gemeente, bijvoorbeeld via de MijnGemeente App of via de website of door te bellen naar 0485-854000.