Weer harde lockdown: dit zijn de maatregelen

Harde lockdown 2021

Zo vlak voor de feestdagen kwam het kabinet vanavond met een allesbehalve feestelijke boodschap: Nederland gaat opnieuw een harde lockdown tegemoet. Bij het Outbreak Management Team (OMT) en het kabinet zijn ernstige zorgen over de opkomst van de omikronvariant. De huidige avondlockdown is naar verwachting niet genoeg om een grote besmettingsgolf tegen te houden.

En dus worden er fors strengere maatregelen getroffen, zo werd aangekondigd in de tweede persconferentie binnen een week. Hier op een rij wat dat in de praktijk betekent.

Niet-essentiële voorzieningen dicht

Heel kort samengevat: alles wat essentieel is blijft open, alles wat niet essentieel is moet de deuren sluiten, tot en met zeker 14 januari. Dat betekent bijvoorbeeld dat supermarkten wel openblijven, maar kledingwinkels en de meubelboulevard niet. Ook horeca, musea, theaters, en dierentuinen moeten dicht, maar medische contactberoepen, autogarages en bibliotheken blijven open.

Eerder deze week besloot het kabinet al om de basisscholen een week eerder met kerstvakantie te sturen. Ook het middelbaar en hoger onderwijs zullen komende week al sluiten. De sluiting van de scholen duurt vooralsnog tot 10 januari, het normale einde van de kerstvakantie. Op 3 januari wordt besloten of de scholen inderdaad op 10 januari weer opengaan.

Het advies voor het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen, wordt aangescherpt van vier naar twee bezoekers. Kinderen onder de 13 zijn uitgezonderd. Voor Kerst en Oud en Nieuw geldt een ander advies: dan mogen er vier mensen op bezoek komen.

Ook buiten mag je met maximaal twee mensen samenkomen. Opnieuw geldt een uitzondering voor Kerst en Oud en Nieuw. Dan is de maximale groepsgrootte buiten vier mensen.

Net als tijdens eerdere lockdowns mogen horeca eten laten afhalen en bezorgen. Bij winkels mogen bestelde spullen worden afgehaald.

Professionele sportcompetities gaan ook door, maar uiteraard zonder publiek. Dat betekent bijvoorbeeld dat het programma in de eredivisie voor de winterstop wordt afgemaakt. Alle amateursportcompetities worden stilgelegd.

Binnensportlocaties zoals zwembaden en sportscholen sluiten. Alleen zwemlessen gaan door en buitensportlocaties zijn geopend van 05.00 uur tot 17.00 uur. Volwassenen mogen daar met maximaal twee mensen sporten, op anderhalve meter afstand. Voor minderjarigen geldt dat niet. Zij mogen op die tijdstippen op de eigen club ook onderling wedstrijdjes spelen.