Rondje Tongelaar over Biologische Landbouw

bioboer-jaap-melgers-tongelaar

Na de succesvolle wandeling in april over de biologische akkers van Tongelaar vindt zondag 23 juli een vervolg plaats op het landgoed. Dit keer met natuurgidsen Jo van Gemert en Jan van Haare.

Biologische landbouw

Iedere 4e zondag van de maand organiseren de natuurgidsen van Kasteel Tongelaar een wandeling over het gelijknamige landgoed in Mill. Steeds met een wisselend thema. In april keken we naar de voorbereidingen voor het akkerseizoen met boer Bram, bioboer op Tongelaar. Hij vertelde over het teeltplan voor het nieuwe seizoen en over de wijze waarop de verschillende producten als aardappelen, granen en pompoenen verbouwd worden en verwerkt in de voedselketen.

Weer, ziektes, Colorado-kevers en onkruid

Nu wordt hetzelfde rondje van ongeveer 5 kilometer opnieuw afgelegd langs de landerijen met natuurgidsen Jo van Gemert en Jan van Haare. Zij laten zien hoe de gewassen er na het groeiseizoen bij staan. Wat is de invloed van de weersomstandigheden geweest? Hoe is het gegaan met de bestrijding van het onkruid? Hebben bepaalde ziektes invloed op de gewassen gehad? Jaap Melgers, bioboer op Tongelaar, heeft al vele uitdagingen moeten aangaan dit seizoen; van Colorado-kevers in de aardappelplanten tot extreme droogte en een (deels) mislukte Lupine-oogst.

De Hoeven en de Gagel

De route loopt ook langs het Peelkanaal en de Lage Raam waar aandacht zal zijn voor de flora en fauna die we op ons pad tegenkomen. Ook komt de natuurontwikkeling van De Hoeven en De Gagel aan bod: een deel van het landgoed dat opnieuw herinricht zal worden. Het is een fantastisch plan wat een schitterende aanwinst zal worden voor het landgoed.

Praktische info:

De wandeling gaat over onverharde paden en akkers. Draag goede wandelschoenen en kleding die bij de weersomstandigheden passen. Aan het einde van de wandeling komen we terug op Kasteel Tongelaar waar je nog een bezoek kan brengen aan het informatiepunt van Brabants Landschap in de toren. Voor liefhebbers serveren we in het kasteel ‘Goei Leven’-soep met brood en koffie of thee met korting.

Reserveren is gratis maar wel verplicht en kan via de website van Brabants Landschap: www.brabantslandschap.nl/activiteiten/rondje-tongelaar-3 (max 20 personen)

Start:
Zondag 23 juli 2023 om 10 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill. ‘Rondje Tongelaar’ duurt ongeveer 2 uur. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) ook welkom.

Adres:
Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!
Parkeren: op de grote parkeerplaats voor de brug, van daar is het nog 500 meter wandelen naar het kasteel.