Na drie jaar eindelijk weer Militracks

Militracks 2022

Op 14 en 15 mei vindt bij Oorlogsmuseum Overloon voor de elfde keer Militracks plaats. Dat is het grootste evenement ter wereld op het gebied van Duitse voertuigtechniek uit de Tweede Wereldoorlog. Twee dagen lang zijn er ongeveer honderd historische Duitse voertuigen te zien. Na drie jaar van verplaatsen en annuleren door corona kan het populaire evenement nu eindelijk weer plaatsvinden.

Meerijden voor Oekraïne 

Tijdens Militracks 2022 zijn er onder andere Duitse tanks, pantserwagens en andere militaire voertuigen te zien. Bezoekers kunnen ook zelf meerijden over het anderhalve kilometer lange parcours door de bossen rond het museum. Het bedrag dat wordt opgehaald met het meerijden op deze voertuigen wordt dit jaar gebruikt om Oekraïense vluchtelingen te helpen, vooral in de vorm van hulpgoederen.

Enige rijdende Nashorn ter wereld op Militracks

Uniek onderdeel van het programma is de Nashorn, een zware Duitse tankjager. Jarenlang is een team aan het werk geweest om dit voertuig in zijn originele staat te herstellen. Totdat het noodlot drie jaar geleden toesloeg en het voertuig zwaar beschadigd raakte bij een grote brand. Maar men heeft met man en macht gewerkt aan het herstel ervan. En inmiddels is de Nashorn volledig gerestaureerd, mede ook dankzij crowdfunding. De deelname van het voertuig in rijdende staat is een geweldige primeur voor Militracks.

Militracks Live!

Naast het rijdend materieel is er ook een militariamarkt en is het museum zelf natuurlijk ook open. En bovendien wordt dit jaar voor het eerst ook een livestream opgezet. Zo kan er op vrijdag 13 mei vanaf het begin van de middag online en live worden meegekeken met de aankomst van de voertuigen bij het museum. Vanwege de veiligheid is daar normaal geen publiek bij, maar door de livestream kan dus wel worden meegekeken. Daags erna, op zaterdag 14 mei, wordt live verslag gedaan vanaf het Militracks-terrein. Op verschillende plaatsen langs de tankbaan staan camera’s, er is een militair voertuig dat met camera’s wordt uitgerust en er is zelfs een razende reporter. Dit live verslag is te volgen tussen 11 uur ’s morgens en 2 uur ’s middags. Inschrijven hiervoor kan vanaf maandag 2 mei via oorlogsmuseum.webinargeek.com.