Lentekriebels op Tongelaar

BrabantsLandschap_dassen_Tongelaar

Ontdek de voorbodes van de lente tijdens deze wandeling onder leiding van gids Jo. Hij vertelt alles over de bestuiving van bomen en struiken, de eerste planten die hun kopjes voorzichtig boven de grond uitsteken en de voor Tongelaar typerende besdragende struiken. Natuurlijk worden de dieren niet vergeten. De das en de bever zijn al druk in de weer om hun kraamkamers in te richten. Vooral de Das houdt er een opmerkelijke manier van bevruchting op na. Jo neemt je mee in de wereld van deze bijzondere – en zelden zichtbare – dieren.

Sporen van de Das

De schuwe das is een dier dat echt op Tongelaar thuishoort. Hij leeft een verborgen leven en is vooral ’s nachts actief. Zijn sporen zijn voor de oplettende natuurliefhebber wél overal te ontdekken, zoals ‘wissels’ (door dieren uitgesleten paadjes), mestputjes, vraat en graafsporen en haren aan prikkeldraad . Een dassenburcht bestaat uit diverse kamers, die ketels worden genoemd. Die ketels houdt hij ontzettend netjes schoon. Regelmatig krabt de das met zijn lange nagels de oude “stoffering” naar buiten. Vervolgens gaat er een verse lading blaadjes en gras naar binnen om lekker op te liggen.

De Das is een omnivoor, een alleseter. Naast maïs, bessen en appels, vindt ie ook wormen en insecten lekker. Op Tongelaar wordt er ook alles aan gedaan om de Das van een gevarieerd maaltje te voorzien. Bijvoorbeeld in het perenlaantje en de boomgaard.

Praktische informatie

Start: zondag 25 februari 2024 om 10.00 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar.
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren, niet op Google maps rijden!

Het rondje Tongelaar is ca 5 km zal lang, en gaat langs de landerijen, het kasteel, een aantal boerderijen, het bakhuisje, het Peelkanaal en de Lage Raam. Reserveren is noodzakelijk. Zorg voor goede schoenen want het kan drassig zijn. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) ook welkom. 

Aan het einde van de wandeling komen we terug op Kasteel Tongelaar waar je nog een bezoek kan brengen aan het informatiepunt van Brabants Landschap in de toren. Het infopunt en het kasteel zijn geopend van 10 tot 18 uur.

Goei Leven Lunch

Na afloop van de wandeling kun je genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,50 (normaal € 9,10). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt. Reserveren voor de lunch is niet nodig.

Reserveren voor de wandeling kan via de website (max 20 personen): https://www.brabantslandschap.nl/activiteiten/rondje-tongelaar-8/