Iedere vierde zondag van de maand vertrekt er om 10.00 uur een gratis gidswandeling op Landgoed Tongelaar met steeds een wisselend thema. Zondag 28 januari is het gids Miep Kuppen.
Na een kletsnatte herfst en start van de winter gaan we kijken wat dit met de natuur op Landgoed Tongelaar heeft gedaan. Hoe nat is het nu nog? We kijken naar de begroeiing en speuren naar de eerste lentebodes. Hoe ver is de Hazelaar of is die intussen al uitgebloeid? Daag jezelf eens uit en kijk of je zijn rode bloem kunt vinden.
Moerasgebied
Het eeuwenoude landgoed Tongelaar was vroeger een moerasgebied. De bodem bevatte veel leem wat moeilijk doordringbaar is door water. In waterlopen zoals de Raam zie je dat aan de kenmerkende bruine kleur van ijzer in de grond. Op de rivierklei rondom het kasteel gedijt de das goed maar ook planten als waterviolieren, de gevlekte aronskelken de bosanemoon.
Gevlekte Aronskelk
In de eerste maanden van het jaar, als er nog geen enkel blad zit aan de bomen, zie je uit de bosbodem de jonge bladeren van de Aronskelk al te voorschijn komen. De eerste voorbode van de lente. Zijn naam dankt de plant aan zijn lange bloeikolven in de vorm van een staf, die doet denken aan de staf van Aaron, de broer van Mozes. Het is één van de eerste winterbloeiers die het vroege voorjaar aankondigt.
De vroegste bloeier van het jaar
Maar er kan er maar één de eerste zijn en dat is de eigenwijze hazelaar. Deze loofboom bloeit al rond de jaarwisseling wanneer de stuifmeel ‘katjes’ als eerste verschijnen. Het is altijd weer een uitdaging om ook de vrouwelijke bloempjes te vinden: een klein knopje met drie rode stamperdraadjes. Als het droog is en de wind door de struik gaat komt het stuifmeel los en op deze manier worden de stampers bevrucht. De vruchten van de hazelaar zijn hazelnoten en die zijn weer super voedzaam voor o.a. eekhoorns en hazelmuizen en de das.
Praktische informatie
Gids Miep Kuppen neemt je zondag 28 januari graag mee op pad om er alles over te vertellen. We starten om 10 uur bij de poort van het kasteel. Zorg voor goede schoenen want het kan drassig zijn. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) ook welkom. Rondje Tongelaar’ duurt ongeveer 1,5 uur. Reserveren is verplicht en kan via de website (max 20 personen): https://www.brabantslandschap.nl/activiteiten/rondje-tongelaar-7/
Goei Leven Lunch
Na afloop van de wandeling kun je genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,50 (normaal € 9,10). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt. Reserveren voor de lunch is niet nodig.
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren, niet op Google maps rijden!