Kunst in het Maasziekenhuis

kunstenaar expositie 2023

De komende maanden tot juni exposeren twee kunstenaars in Maasziekenhuis Pantein. Beeldend kunstenaarTjally Dirriwachter uit Boxmeer met enkele van haar grotere vilt-kunstwerken. De andere kunstenaar is Milian van Stokkum uit Sambeek met geschilderde portretten.

Vilt-werken

Tjally Dirriwachter specialiseerde zich in textiele werkvormen aan de Academie voor Beeldende Kunst in Genk, België. Daarna legde zij zich toe op het werken met vilt en volgde daarvoor de internationale viltopleiding in Oberrot in Zuid-Duitsland. “Ik werk graag met vilt in combinatie met andere materialen zoals hout, steen of metaal. Mijn inspiratie put ik uit gebeurtenissen om mij heen, uit verleden en heden. Vaak zit er een verhaal achter mijn werkstukken, of ben ik al een tijd ergens door gefascineerd. Het fascinerende van vilten vind ik het spelen met kleuren die in elkaar overlopen en met hele grove op hele fijne wol met reliëfwerking.” In het Maasziekenhuis op de begane grond hangen haar grotere werken met hele verschillende technieken van de afgelopen vijf jaar.

Portretten uit volksbuurten

Milian van Stokkum volgde haar kunstopleiding in Arnhem en Amsterdam. Zij maakt ruimtelijke objecten, schilderijen en olieverf portretten. Milian exposeert op de eerste verdieping van het Maasziekenhuis met een serie schilderijen uit diverse periodes. Zij werkt veelal in olieverf. Haar kleurgebruik is subtiel en ingetogen, het materiaalgebruik levendig en gelaagd. “Mijn schilderijen ontstaan vaak in series. Er hangen hier nu bijvoorbeeld een aantal portretten van mensen uit de volksbuurten van Ierland en een aantal portretten van mensen met dieren. Het gaat me bij deze schilderijen om de binnenwereld van deze mensen. De kwetsbaarheid en sterfelijkheid, levenservaringen en vragen die zich niet laten vangen in woorden maar die de open ruimte van de verbeelding nodig hebben.”