De Schare wint scholenstrijd tegen elektronisch afval

Prijsuitreiking E-waste Race - De Schare uit Sint Hubert 2023

Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit de gemeente Land van Cuijk een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 26.926 oude elektronische apparaten in. De leerlingen van groep 5/6/7/8 van Basisschool De Schare uit Sint Hubert is met 5.308 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder David Sölez van gemeente Land van Cuijk overhandigde afgelopen donderdag de trotse school de prijs. “Het is goed dat de leerlingen op deze manier leren over elektronisch afval en wat er nog mee gedaan kan worden. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled”, aldus wethouder Sölez.

E-waste op zolder

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (dit wordt e-waste genoemd) niet gerecycled. Vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. Tijdens de race werd door de scholieren vier weken lang elektronisch afval ingezameld. Ze kregen extra punten als ze e-waste lieten repareren.

Ophalen aan huis

De scholieren moedigden buurtbewoners aan hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot toetsenbord – online aan te bieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Deelnemende scholen

Aan de E-waste Race deden tien scholen in Land van Cuijk mee, namelijk de Sint Jozef-school (Holthees), De Regenboog en SBO De Wingerd (Cuijk), De Weijerwereld en De Bakelgeert (Boxmeer), De Bolster (Sambeek), De Klimop (Wilbertoord), Pater Eymard (Stevensbeek), De Wegwijzer (Grave) en De Schare (Sint Hubert).

Nu nog e-waste in huis?

De gemeente Land van Cuijk zorgt ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Kijk op www.gemeentelandvancuijk.nl/ewaste om te kijken waar u dit zelf in kunt leveren. Of breng het naar uw lokale (mini)milieustraat. Bij aankoop van een nieuw apparaat kunt u uw oude apparaat ook altijd inleveren bij de betreffende winkel.