’s Zomers is het vaak prachtig weer om er lekker op uit te trekken. Maar aan het mooie zomerweer kleeft ook een risico: bosbranden. Elke zomer zien we op het nieuws voorbeelden van grote, verwoestende bosbranden. Maar de branden die het nieuws halen zijn niet de enige. Op ontelbaar veel plekken zijn veel meer kleine bosbranden. Veel van die branden worden veroorzaakt door menselijk handelen. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?
Wees alert
Natuurbranden komen niet alleen in het bos voor. Ook in heidegebieden kunnen natuurbranden snel om zich heen grijpen. Zeker wanneer het droog is. Wees dus alert, ook als je niet door het bos loopt. Bespeur je ergens een beginnende bosbrand? Waarschuw dan zo snel mogelijk de hulpdiensten. Hoe eerder die in actie kunnen komen, hoe beter. En zie je mensen (letterlijk) met vuur spelen? Waarschuw dan ook zo snel mogelijk de autoriteiten. Veel bosbranden worden namelijk aangestoken.
Niet roken
Ben je in risicogebied? Denk dan even twee keer na voordat je die sigaret opsteekt. Een vonkje van je sigaret kan al voldoende zijn om een brand te veroorzaken, laat staan een nasmeulende peuk. Daarom geldt in veel natuurgebieden tijdens de droogte een rookverbod.
Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken
Zeker glas moet je tijdens grote droogte niet achter laten. Een gebogen glasscherf van een flesje kan werken als een vergrootglas en een brandje veroorzaken.
Geen open vuur
Maak geen kampvuur en steek geen barbecue aan in een droog gebied. Ben je aan het kamperen? Zorg ervoor dat je kookstelletje op een stevige horizontale en niet brandbare ondergrond staat.
Parkeer je auto niet in hoog gras
Kijk uit waar je je auto parkeert. Als je bij het begin van je wandelroute je auto in hoog droog gras parkeert, kan dat een risico op natuurbranden betekenen. De katalysator van je uitlaat kan namelijk nog gloeiend heet zijn, en daarmee de lange grashalmen onder je auto in brand steken. Parkeer je auto dus niet in hoog gras.
Let op je eigen veiligheid
Ben je aan het wandelen en bespeur je een bosbrand? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een veilig heenkomen zoekt. Loop nooit voor het vuur uit, maar kies –zo veel mogelijk- een richting die haaks staat op de richting waarin het vuur zich verplaatst.
#Veiligheiddoenwesamen