Bijzondere film “Toon W. is Hersteld” met filmmaker en Toon Walravens in Myllesweerd

Toon W. is hersteld 29-09-23

Vrijdagavond 29 september om 20.00 uur staat de film Toon W. is Hersteld op het programma van Filmhuis Mill, onderdeel van Cultureel Centrum Myllesweerd. Dit is een docufilm en zowel Toon Walravens zelf als de filmmaker zijn die avond aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Tickets kosten 15,- euro inclusief een consumptie.

Toon W. is Hersteld

  Toon Walravens is in 2023 beleidsadviseur forensische zorg bij GGzE en veelgevraagd gastspreker in de wereld van detentie, justitie, ervaringsdeskundigheid en forensische zorg. Maar daar zag het lang niet naar uit. In de eerste docufilm van Helmonder Rob Deelen, Toon W. is hersteld, zien we hoe Toon opgroeit en in de criminaliteit belandt. Drank, drugs, diefstal en vechtpartijen domineren zijn leven. Na diverse korte detenties, waarover hij in de filmische docu uitgebreid vertelt, krijgt hij aan het begin van de jaren negentig vijf jaar gevangenisstraf als leider van een criminele organisatie. Die straf betekent voor hem de ommekeer.

In de gevangenis besluit Toon om het roer om te gooien. Maar dat gaat niet zomaar. De relatie met zijn Andrea geeft hem de noodzakelijke steun. Die ondervindt hij ook als hij bij GGzE voor het eerst behandeld wordt voor de ondertussen vastgestelde psychiatrische problematiek. Toon gaat, met vallen en opstaan, op zoek naar zichzelf en besluit zijn ‘sociale’ kant te ontdekken. Nog tijdens zijn behandeling komt hij in de cliëntenraad van GGzE. Later zal hij er vrijwilligerscoördinator worden en is hij de eerste ervaringsdeskundige in Nederland die gedetineerden en begeleiders ondersteunt op het gebied van herstel en terugkeer in de maatschappij. In Engeland krijgt hij voor zijn werk op het gebied van ervaringsdeskundigheid de eerste Internationale Redemption & Justice Award. Een verhaal over kracht, hoop en een tbs-systeem dat mensen een tweede kans biedt.

Tickets

Tickets zijn af te halen bij de balie van Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill. Ook online tickets kopen is mogelijk. Check hiervoor de agenda op www.myllesweerd.nl