Begin het jaar goed: verplant kansarme jonge bomen voor klimaat en biodiversiteit

oogsten 2024

Nog geen goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar wil je wél iets voor het klimaat en de biodiversiteit doen? Doe mee aan de oogstdriedaagse! Op deze drie dagen, georganiseerd door Meer Bomen Nu (samenwerkingspartner van onze gemeente), worden jonge boompjes geoogst om ze elders in opnieuw te planten. Zo krijgen duizenden bomen een tweede leven. In onze gemeente, net op de grens tussen Westerbeek en het nabijgelegen Elsendorp, kun je op vrijdag 5 en zondag 7 januari meehelpen en jonge boompjes gratis meenemen.

Interesse? Je kunt je aanmelden als vrijwilliger om mee te helpen de boompjes uit te steken (je mag dan zelf ook gratis boompjes meenemen) of als afhaler van gratis boompjes. Je moet je wel vooraf aanmelden als vrijwilliger of afhaler. Dat kan via https://meerbomen.nu/regios/noord-brabant.

Over de locaties
In natuurgebied de Krim nabij Westerbeek worden op de genoemde dagen grove dennen en berken uitgestoken, die meteen meegenomen mogen worden. Ook op andere locaties in de provincie, buiten onze gemeente, zijn er oogstlocaties te vinden waar je mee kunt doen. Het up-to-date overzicht van oogstdagen in Noord-Brabant vind je op https://meerbomen.nu/regios/noord-brabant.

Over het oogsten
De gemeente Land van Cuijk werkt samen met Meer Bomen Nu. Deze organisatie zorgt dat bomen van ongewenste locaties naar gewenste locaties worden verplant. Ze verzamelen bijvoorbeeld overdadige zaailingen, oftewel jonge bomen, uit natuurgebieden die op een kansarme plek staan. Bijvoorbeeld als deze boompjes te weinig licht krijgen of te dicht bij een pad staan en anders worden gemaaid. Door deze met vrijwilligers uit te steken, of te stekken of ‘oogsten’, kan Nederland versneld vergroenen.

Vrijwilligers en oogstlocaties gezocht in de regio Land van Cuijk
Meer Bomen Nu is nog op zoek naar landeigenaren, landgoederen, campings of andere groenstroken die samen willen kijken of een zaailing-reddingsactie plaats kan vinden op hun terrein. Ook zijn vrijwilligers die willen meehelpen met het uitsteken van de zaailingen, verplaatsen, verzorgen of planten van harte welkom. Men kan zich aanmelden op de website van meerbomen.nu en/of zich melden bij coördinator Stijn Mertens via noordbrabant@meerbomen.nu.