Air Combat Command traint bij duisternis

Nachtvliegen Volkel 2024

In de weken 2, 3, 4 en 6 traint het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht weer in de avonduren. Gevechtsvliegtuigen vliegen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag wordt er alleen overdag gevlogen.

Belang

Daadwerkelijke inzet van Nederlandse gevechtsvliegtuigen vindt vaak plaats in het donker. Oefenen bij duisternis helpt onze vliegers dan ook om zich optimaal voor te bereiden op al hun taken, waaronder de bescherming van het Nederlands grondgebied en dat van onze NAVO-partners.

Oefengebied

Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. De vliegers worden tijdens deze vluchten ondersteund door luchtgevechtsleiders vanaf AOCS Nieuw Milligen.

Onderhoud landingssystemen vliegbasis Leeuwarden

Als gevolg van gepland onderhoud aan de landingssystemen van beide start-/landingsbanen op vliegbasis Leeuwarden kan tot eind maart 2024 voor opstijgen en landen vaker gebruik worden gemaakt van de korte
baan.

Informatie

De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen overigens het gehele jaar door in de avonduren. Wilt u meer weten over deze en andere vliegbewegingen? Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Heeft u een vraag of ervaart u hinder van de vluchten dan kunt u dit kenbaar maken via www.luchtmacht.nl/geluidshinder.