‘Zet je licht aan’
Fietsverlichtingscampagne

Fietsverlichtingsactie 2022

Om aandacht te vragen voor goede fietsverlichting gaven rector Iedje Heere van het Merletcollege en wethouder David Sölez afgelopen donderdag 3 november de aftrap voor de campagne ‘Zet je licht aan’. Zij deden dit door bij het Merletcollege in Cuijk met biologisch afbreekbare wegenverf het “AAN-sjabloon’ op het schoolplein te spuiten.

Nul verkeersslachtoffers

Fietsers in het verkeer zijn bijzonder kwetsbaar en daarom is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Met name jongeren fietsen vaak in het donker naar of van school en/of de (sport)vereniging. Ze fietsen lang niet altijd met licht. Politie, scholen, overheden en belangenorganisaties als de ANWB en de fietsersbond wijzen voortdurend op het belang van goede fietsverlichting.

Ook de provincie Noord-Brabant ontplooit onder de overkoepelende slogan ‘Brabant gaat voor nul verkeersslachtoffers’ allerlei activiteiten. De focus ligt daarbij op verkeerseducatie op basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

Campagne

Met de provinciale ‘AAN-campagne’ wordt aandacht gevraagd voor het voeren van goede fietsverlichting. De gemeente land van Cuijk haakte hierbij aan door bij het Merletcollege in Cuijk het AAN-sjabloon op het schoolplein te spuiten. Fietsen van schooljeugd werden gecontroleerd en monteurs van Hans Lemmens Tweewielers voerden ter plaatse kleine fietsverlichtingsreparaties uit. Ook werden, indien nodig, de batterijen, vervangen. Dat werd betaald door provincie en gemeente.


Wethouder Sölez; ‘De gemeente Land van Cuijk wil, net als de provincie Noord-Brabant, naar nul verkeersslachtoffers. Het is om die reden dat we graag aanhaken bij dit soort campagnes. Het effect ervan is moeilijk te meten maar al kunnen we er maar één slachtoffer mee voorkomen, dan is het niet voor niets geweest’.