Wimke de Körver Erepenning voor MSD Animal Health Boxmeer

Erepenning msd boxmeer 2021


MSD heeft op 6 december de Wimke de Körver Erepenning ontvangen. Burgemeester Van Soest overhandigde deze aan Martin van Collenburg CEO van MSD in de raadszaal van het gemeentehuis.

Het was de Boxmeerse Wimke Hendrix die in 1916 zijn eenmansbedrijf inschreef in de Kamer van Koophandel. MSD is een bedrijf dat voortkomen uit de historie van Wimke Hendrix.  Inmiddels is MSD Animal Health in Boxmeer de grootste locatie van MSD wereldwijd op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van vaccins en geneesmiddelen voor dieren.

Het ontwikkelen en produceren van geneesmiddelen kent een lange traditie in Boxmeer, al van vele jaren voordat MSD in beeld kwam. Wim Hendrix, diervoederproducent en grondlegger van een imposant bedrijvencomplex in Boxmeer, richtte in 1949 Laboratoria Nobilis op om vaccins te ontwikkelen tegen pluimveeziekten.

Bij MSD Animal Health in Boxmeer wordt onderzoek gedaan naar nieuwe vaccins voor dieren. Ook worden deze vaccins hier verder ontwikkeld tot een product dat door dierenartsen kan worden voorgeschreven. In Boxmeer wordt ook gewerkt aan de productie van vaccins en geneesmiddelen voor dieren. Eén van de doelstellingen is het verhogen van de productiecapaciteit van veterinaire vaccins en gelijktijdig blijven voldoen aan de strengste kwaliteits- en milieueisen. Naast onderzoek, ontwikkeling en productie is in Boxmeer ook het Nederlandse verkoopkantoor van MSD Animal Health gevestigd. In totaal werken er ongeveer 1.900 medewerkers in Boxmeer.

Wereldwijd telt MSD Health 74.000 werknemers en wordt een jaaromzet behaald van ongeveer 48 miljard dollar. MSD heeft vestigingen in meer dan 50 landen en distribueert naar zo’n 140 landen en de Boxmeerse vestiging is de grootste voor productie en onderzoek van vaccins voor dieren. Daarom is dit complex in Oost-Brabant van grote strategische betekenis.

De Wimke de Körver Erepenning is toegekend vanwege het maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en het doortastende ondernemerschap kan eveneens worden omschreven als sociaal en innovatief. MSD Animal Health is onlosmakelijk verbonden met Boxmeer en dit heeft voor de gemeente nationaal, maar vooral ook internationaal tot meer bekendheid geleid. Daarnaast levert MSD een wezenlijke bijdrage aan de maatschappelijke en economische structuur van de gemeente Boxmeer.

Het is de vierde en laatste keer dat deze onderscheiding door de gemeente Boxmeer werd uitgereikt. In januari 2018 is deze Erepenning uitgereikt aan Marel Poultry, in mei 2021 aan Hendrix Genetics en in november 2021 aan Nutreco. Deze drie bedrijven zijn gevestigd in Boxmeer.