Volkelse F-16’s beoefenen Basic Fighter Manouvres in week 19 en 20

Oefeningen F16 2022

Van maandag 9 mei mei t/m vrijdag 20 mei 2022 beoefenen F-16’s van vliegbasis Volkel de Basic Fighter Manoeuvres (BFM).
Hierbij vechten twee of meerdere gevechtsvliegtuigen tegelijkertijd met elkaar. Dat gebeurt hoog in de lucht tussen de 2 en 22 kilometer hoogte in gecontroleerd militair oefengebied.

Voor de gehele periode zijn tankvliegtuigen aangevraagd om de F-16’s op te wachten boven de Noordzee en bij te tanken voor, tijdens en na hun BFM-training. Op enkele datums is er vooralsnog geen tankercapaciteit beschikbaar en zijn de gevechtsvliegtuigen genoodzaakt hun training boven land uit te voeren. Daarvoor is een militair oefengebied boven Brabant en vliegbasis Volkel aangewezen, de zogenaamde TMA-D en TRA 12. Daarom kan dan hoog in de lucht een rommelend geluid hoorbaar zijn.
De Volkelse F-16’s vertrekken drie keer per dag voor hun BFM-missies. Als er tankvliegtuigen beschikbaar zijn, vliegen de F-16’s van vliegbasis Volkel meteen door naar de Noordzee. Eenmaal in het oefengebied aangekomen worden de gevechtsvliegtuigen in de lucht bijgetankt door de tankvliegtuigen. Zo kunnen vliegers de maximale tijd benutten voor hun
BFM-training in het oefengebied boven de Noordzee. Aansluitend zullen ze terugkeren naar vliegbasis Volkel voor hun landing en nabespreking van de vlucht.

Bij het beoefenen van de Basis Fighter Manoeuvres (BFM) wordt het uiterste gevraagd van de F-16‘s en de vliegers. Tijdens het tactische luchtgevecht worden zeer korte bochten gedraaid om in de ideale positie achter de tegenstander te kunnen komen. Hierbij komt veel kinetische energie en G-kracht op mens en machine te staan. Daarom vliegt een F-16
tijdens deze training zo licht (clean) mogelijk en zonder de twee externe brandstoftanks die normaalgesproken onder de vleugels hangen. Dat is de reden dat onze F-16’s getankt moeten worden boven de Noordzee omdat ze anders na aankomst al snel weer terug moeten keren.

Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie http://www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.
Eventuele klachten kunnen worden ingediend via http://www.luchtmacht.nl/geluidshinder