Uitreiking Koninklijke Onderscheiding Geert Verstegen

Lintje Geert Verstegen

Afgelopen vrijdagavond 24 september ontvinge Geert Verstegen uit Sint Hubert, uit handen van burgemeester Antoine Walraven de Koninklijke Onderscheiding ‘Lid in de orde van Oranje Nassau’. Een mooie waardering voor  jarenlang zich ingezet voor de gemeenschap, vanuit eigen bevlogenheid en deskundigheid.

Geert Verstegen is vanaf de jaren ’70 op vele fronten als vrijwilliger actief. Zo was hij betrokken bij de oprichting van Kreatief en ook nu nog steeds actief in de jongerensoos. Ook was hij jarenlang lid van de Vereniging voor Kleine Kernen en was hij een actieve jeugdleider en bestuurslid bij de voetbalvereniging.

Daarnaast kennen we Geert bovenal van zijn werk voor de Milieuvereniging Land van Cuijk. Veertig jaar geleden was hij mede-oprichter van deze stichting. Jarenlang was hij voorzitter en nu bekleedt hij de rol van vice-voorzitter. Voor de milieuvereniging is Geert een betrokken aanjager en vraagbaak. Hij schrijft regelmatig analyses en opiniestukken in het verenigingsblad en in regionale media. Veel media weten hem dan ook te vinden als er op milieugebied actuele zaken plaatsvinden. Hij speelt ook in de huidige stikstofkwestie een duidelijke rol.

Daarnaast verzorgt hij internationale contacten (België, Duitsland, Denemarken) met organisaties die betrokken zijn bij de milieuproblematiek en is door zijn kennis en ervaring vaak betrokken bij procedures. In de afgelopen jaren was Geert voortdurend adviseur voor burgers die hun belang wilden bepleiten als ze overlast ondervonden van ontwikkelingen in hun leefomgeving.

Vanuit de milieubeweging raakte hij ook betrokken bij activiteiten van diverse actiegroepen (waaronder stop de stank, Burgerplatform minder beesten, procedure rond mestfabriek MACE en burgerinitiatief Megastallen). Hij is sinds een jaar voorzitter van het Brabants Burgerplatform waarvan hij mede-initiatiefnemer is. Ook verzorgde hij diverse rondleidingen in het Land van Cuijk voor regionale, provinciale en landelijke bestuurders en politici die in de regio de situatie ter plekke willen zien. Namens de milieuvereniging heeft hij in het recente verleden vaak gastlessen verzorgd op de basisscholen in de omgeving. De vereniging heeft voor de scholen leskisten beschikbaar die deels door de Geert zijn ontwikkeld en waarvan het onderhoud ook voor een deel door hem gedaan wordt

Geert wordt omschreven als gedreven, kundig, strategisch en ervaren op dossiers van de veehouderij milieu en gezondheid. Hij is een echte netwerker, een contactmaker, een verbinder, een aandrijvende kracht en een organisator. Hij is laagdrempelig en weet veel mensen in beweging te krijgen. Hij is daarmee van grote betekenis voor de samenleving.