Themawandeling ‘Ecologische Landbouw’ op Tongelaar

Ooievaars 2022

Iedere 4e zondag van de maand organiseren de natuurgidsen van Brabants Landschap een wandeling over Landgoed Tongelaar, dit keer in het thema ‘ecologische landbouw’ .

Rondje Tongelaar

In april stond Rondje Tongelaar in het teken van de voorbereiding voor het akkerbouwseizoen en vertelde gids Jan van Haare over het teeltplan en wat er nog gezaaid of gepoot moest worden. We zagen ook welke gewassen inmiddels op de akkers stonden. Nu gaat Jan hetzelfde rondje van ongeveer 5 km. langs de landerijen nog een keer lopen om te kijken hoe de gewassen er na het groeiseizoen en voor de oogst bij staan. Jan geeft toelichting op de wijze waarop de verschillende producten als aardappelen, granen en pompoenen verbouwd worden en hoe deze verwerkt worden in de voedselketen. 

Biologisch boeren

Op Tongelaar wordt vooral biologisch graan en lupine verbouwd. Maar ook pompoenen en krieltjes. Het graan van Tongelaar gaat naar de graanpletterij van Meesters van de Halm in Heeswijk Dinther. Zij maken er de lekkerste muesli en granola van, te koop bij ‘t Boerenwinkeltje in Wanroij, de Aalshof in Haps, Verdaasdonk en in de webshop van de Meesters van de Halm.

Informatiepunt Kasteeltoren

De route gaat ook langs het Peelkanaal en de Lage Raam; hier zal aandacht zijn voor de flora en fauna die we tegenkomen. Rondje Tongelaar gaat deels over onverharde paden  en soms door hoog gras. De route is dus niet rolstoelvriendelijk. Aan het einde van de wandeling komen we terug op Kasteel Tongelaar waar je nog een bezoek kan brengen aan het informatiepunt van Brabants Landschap in de toren. Voor deelnemers aan de wandeling serveren we in het kasteel ‘Goei Leven’-soep met brood en koffie of thee met korting.

Start:


Zondag 24 juli 2022 om 10 uur bij de poort van Kasteel Tongelaar te Mill. ‘Rondje Tongelaar’ duurt ongeveer 2 uur. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) ook welkom.

Adres:


Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren!
Parkeren: op de grote parkeerplaats voor de brug, van daar is het nog 500 meter wandelen naar het kasteel. Reserveren is verplicht en kan via de website van Brabants Landschap: