In Boxmeer is afgelopen woensdag de viering van ’75 jaar leven in vrijheid’ afgesloten met de presentatie van een boek, met daarin verhalen met het thema ‘vrijheid’ uit alle dorpen van de gemeente Boxmeer. Elk van de elf dorpen geeft in dit boek een heel persoonlijk en lokaal beeld, zowel qua historie als actualiteit.
Bijzondere verhalen
Bij de start van de activiteiten, georganiseerd door de Stichting BING, werd meteen duidelijk dat er veel verhalen onder de bevolking leven. Directe herinneringen van personen die een en ander in WOII hebben meegemaakt, maar ook gedachten over vrijheid van bijvoorbeeld leerlingen van basisschool ‘Klimop’ uit Rijkevoort.
In Beugen werd het dagboek van Pastoor Verhoeven tevoorschijn gehaald. In Maashees wordt een hele route beschreven met allerhande incidenten uit en na de oorlog. Boxmeer beschrijft dat (waarschijnlijk) het eerste burgerslachtoffer van Nederland in Boxmeer omgekomen is toen hij met zijn schip over de Maas voer en door de Duitsers werd beschoten.
Een Engelse legerofficier vertelt over zijn belevenissen in Vortum-Mullem. In Groeningen laat Tonnie Ebben weten waarom hij gemotiveerd was het museum ‘Van Postzegel tot Tank’ te realiseren en hoe hij aan heel bijzondere stukken gekomen is en komt. En last but not least Overloon: hier heeft de oorlog een heel verschrikkelijk gezicht laten zien.
Besloten bijeenkomst
Burgemeester Van Soest heeft op Bevrijdingsdag, woensdag 5 mei in een bijzondere besloten bijeenkomst de boeken uitgereikt. Alle schrijvers en illustratoren van dit boek – 120 personen – hebben dit boek gekregen, uit dankbaarheid en erkentelijkheid voor hun bijdrage. De wijk- en dorpsraden van de gemeente hebben de boeken in ontvangst genomen en verspreiden deze weer in hun eigen dorpen.
Speciale app
De Stichting BING bracht ook een app op de markt waarmee leerlingen van groep 7/8 bassischool of 1/2 voortgezet onderwijs op een geheel eigen wijze door Boxmeer reizen en allerhande aspecten rond veiligheid ‘ervaren’. Hiervoor zijn filmopnamen gemaakt in o.a. Boxmeer, Sambeek, Rijkevoort en Overloon. De scholen kunnen deze app gebruiken als lesmateriaal. Deze app wordt de komende vijf jaar in de lucht gehouden, waardoor een grote groep jongeren op een interactieve wijze met dit thema aan de slag kan gaan.
Persoonlijke ondertekening
Stichting BING is blij met de geste van de gemeente Boxmeer waardoor dit boek beschikbaar gesteld kan worden aan schrijvers, illustratoren en organisatoren. Burgemeester Van Soest tekende deze boeken persoonlijk en gebruikte daarvoor een speciale stempel ‘Vrijheid is het fundament!’.
Het boek ’75 jaar vrijheid’ is een bijzonder collectorsitem en verkrijgbaar bij de Boxmeerse boekhandel.