Ook voetbal prima te volgen voor visueel gehandicapten – PSV blindentribune

PSV 3 oktober 2021

“De mensen op de blindentribune moeten een filmische vertaling kunnen maken van ons verslag”

Veel mensen beleven plezier en ontspanning in het kijken naar voetbalwedstrijden. Maar wat als je een visuele beperking hebt en het spel zelf niet kan volgen? Thuis is er een verslaggever op Tv, al vertelt deze niet alles. Maar hoe doe je dat in een voetbalstadion? Wel nu, sinds een hele tijd bestaat bij diverse clubs in de eredivisie de blindentribune. In Het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje sprak Corné Kremers (zelf blind) vorige week met Mieke Janssen uit Cuijk. Zij is al diverse jaren verslaggever op de PSV blindentribune in Eindhoven.

“Mensen met een visuele beperking hebben speciale plekken in het stadion en men maakt gebruik van een koptelefoon. Er zijn dan 2 commentatoren van PSV te horen die op een objectieve en bevlogen wijze verslag doen van de wedstrijd.” Hierbij gaat het niet alleen om wat er op het veld gebeurd, maar ook wordt vertelt wat er op de tribunes en rond het veld te zien is. “De mensen op de blindentribune moeten een soort filmische vertaling kunnen maken van ons verslag.” Iedereen die gebruik maakt van deze service van PSV zit in hetzelfde vak. Want vanuit de positie van de visueel gehandicapten wordt vertelt waar in het stadion wat gebeurd.

Mieke is zelf enorme fan van PSV maar is ook werkzaam bij Visio, een school voor kinderen met een visuele handicap. “Ik heb een cursus journalistiek gedaan en toen kwam ik in de persruimte van PSV terecht. Daar sprak ik een commentator van de blindentribune en ik wilde daar meer over weten. Ook om aan mijn leerlingen bij Visio in de klas te kunnen vertellen wat dat precies is. Toen werd ik uitgenodigd om te komen luisteren op de blindentribune.” Dat vond Mieke zo leuk dat ze meteen zelf solliciteerde als verslaggever. “In mijn dagelijkse werk ben ik ook bezig met het vertalen van de ziende wereld naar mijn leerlingen. Deze ervaring gecombineerd met PSV leek mij de ideale vrijwilligersbaan.”

De blindentribune is bij alle thuiswedstrijden van PSV actief. Tickets zijn ook niet duurder, wel moet men zelf een begeleider mee te brengen. Bij het PSV-stadion ontvangt men een speciaal kastje en een hoofdtelefoon om het signaal van de commentatoren te ontvangen. www.psv.nl

Beluister het interview met Mieke Jansen over de PSV blindentribune via de podcast van Het 12uurtje. Dit via Spotify, Apple podcasts of de podcastpagina op www.het12uurtje.nl