Ontwerper nieuwe ambtsketen Land van Cuijk bekend

Prijsuitreiking ambtsketen 2022

Hester Sieraden Atelier uit Overloon wint cheque van € 1.000,-

De gemeente Land van Cuijk is per 1 januari 2022 ontstaan uit de vijf voormalige gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, St. Anthonis en Mill en Sint Hubert. Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuwe ambtsketen. In augustus van dit jaar heeft de gemeente hiervoor een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. De keuze is gevallen op een ontwerp van Hester Sieraden Atelier uit Overloon. Zij zijn de winnaar van de ontwerpwedstrijd en gaan de keten ook vervaardigen. Paul de Haas van Hester Sieraden Atelier: “We vinden het een hele eer en een geweldige uitdaging om deze nieuwe ambtsketen voor het Land van Cuijk te mogen maken”.

Proces

Om te komen tot een nieuwe ambtsketen werd ingezet op twee sporen. Er werd een ontwerpwedstrijd uitgezet binnen Land van Cuijk. Tegelijkertijd werden enkele bedrijven benaderd die ervaring hebben met het ontwerp- en maakproces van ambtsketens. Hiervoor werd gekozen om tijd te winnen in het geval de ontwerpwedstrijd geen geschikt lokaal ontwerp zou opleveren. Dat bleek niet nodig. Er is voldoende creatief talent aanwezig in de gemeente!

Inzendingen ontwerpwedstrijd

Uiterlijk 30 september 2022 moesten de ontwerpen zijn ingediend. Er kwamen elf lokale inzendingen binnen en deze werden met zorg getoetst aan de vooraf opgestelde criteria (programma van eisen) door de werkgroep ambtsketen, met daarin waarnemend burgemeester Wim Hillenaar, wethouder Joost Hendriks, raadslid Corine Jeckmans, raadslid Thomas van der Meer en kabinetschef Mirjam Smit.

Juryoordeel

De jury: ‘Het gekozen ontwerp is luchtig, speels, eigentijds en tegelijkertijd tijdloos. Het voldoet aan alle gestelde criteria en combineert historische en landschappelijke elementen op een zeer aansprekende manier’.

Nieuwe ambtsketen

De keten wordt gedragen door de burgemeester of zijn of haar vervanger, bijvoorbeeld als voorzitter van de gemeenteraad of bij verschillende representatieve en protocollaire aangelegenheden. Het ontwerp bestaat uit 20 schakels met daaronder een penning met aan de ene zijde het Rijkswapen en de andere zijde het wapen van gemeente Land van Cuijk.

Op vijf schakels zijn de oude wapens van de voormalige gemeenten afgebeeld. De overige opengewerkte schakels zijn geïnspireerd op de Maasheggen. De schakel waar de penning aan vast zit heeft een vijfhoekige vorm wat de samenvoeging van vijf gemeenten symboliseert. Op deze schakel komen 33 meidoornbessen, die verwijzen naar de 33 kernen waaruit de gemeente Land van Cuijk bestaat.