Officieel gemeentewapen Land van Cuijk verleend

Gemeentewapen land van Cuijk 2022

Geplaatst op vrijdag 11 maart 2022

Donderdag, 10 maart 2022, heeft een delegatie van de Hoge Raad van Adel het officiële gemeentewapen aan de gemeenteraad gepresenteerd. De delegatie bestond uit jonkheer mr. J.P. de Savornin Lohman, voorzitter en drs. J.C.C.F.M. van den Borne, medewerker advisering / heraldisch medewerker. Het gemeentewapen is door de Koning verleend. Aan waarnemend burgemeester Hillenaar werd het officiële wapendiploma overhandigd.

Overhandiging wapendiploma. Waarnemend burgemeester Hillenaar,  jonkheer mr. J.P. de Savornin Lohman en drs. J.C.C.F.M. van den Borne (beiden verbonden aan de Hoge Raad van Adel als resp. voorzitter en medewerker advisering / heraldisch medewerke

Foto: Overhandiging wapendiploma. Van links naar rechts Waarnemend burgemeester Hillenaar,  jonkheer mr. J.P. de Savornin Lohman en drs. J.C.C.F.M. van den Borne (beiden verbonden aan de Hoge Raad van Adel als resp. voorzitter en medewerker advisering / heraldisch medewerker).

Gemeentewapen

Officieel gemeentewapen Land van Cuijk

Een gemeentewapen heeft betrekking op een gemeente als bestuurlijk-geografisch gebied. Wapens van publiekrechtelijke lichamen worden verleend bij koninklijk besluit. De Hoge Raad van Adel begeleidt de wapenverleningsprocedure en zorgt er voor dat de verleende wapens heraldisch kloppen. Een gemeentewapen is in die zin ook tijdloos en ‘voor altijd’. Koning Willem Alexander heeft, op voordracht van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gezien het advies van de Hoge Raad van Adel, op 28 oktober 2021 besloten aan de gemeente Land van Cuijk, een wapen te verlenen waarvan de omschrijving luidt als volgt:

In goud twee dwarsbalken, vergezeld van acht zoomsgewijze geplaatste merletten en in het hart een geopende burcht, alles van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van twaalf parels waarop drie parels.

Het gemeentewapen zal door de gemeente Land van Cuijk gaan worden gebruikt op officiële documenten zoals akten, trouwboekjes en burgemeesterspapier. Ook zal het gemeentewapen worden aangebracht op de nog te vervaardigen ambtsketen voor de burgemeester. In een vlaggenprotocol zal worden vastgelegd wanneer de officiële gemeentevlag gehesen zal worden.

Officieel gemeentelogo Land van Cuijk

In mei 2021 werd, in de aanloop naar de gemeente Land van Cuijk, het gemeentelijk logo gepresenteerd. Dit logo is een van de dragende elementen van de gemeentelijke huisstijl. Er is een verschil tussen gemeentewapen en gemeentelogo. Een logo of beeldmerk is een uiting die met een bedrijfs- of productnaam dan wel met een organisatie geassocieerd wordt. Een logo wordt  ingezet voor de herkenbaarheid van gemeentelijke producten en diensten. Logo’s ademen de tijdgeest en worden vaak op enig moment vervangen of gerestyled. Logo’s hebben dus, anders dan een gemeentewapen, een meer tijdelijk karakter. Het logo wordt gebruikt door de gemeente als dienstverlenende organisatie en is onder andere zichtbaar op gemeentelijk drukwerk en wagenpark. Er zijn overigens gemeenten die het gemeentewapen als logo gebruiken maar de gemeente Land van Cuijk heeft daar niet voor gekozen