Natuur in het Dorp binnen gemeente Land van Cuijk

Natuur in dorp

Via het project Natuur in het Dorp zijn nestkasten en beplanting beschikbaar aan inwoners van gemeenten met minder dan 25.000 inwoners. Dit is mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie en een bijdrage van de voormalige gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. Gemeente Boxmeer kwam niet in aanmerking omdat deze voormalige gemeente meer dan 25.000 inwoners had. Het doel van het project is om de natuur in de kernen te versterken en het voedsel- en leefgebied van verschillende vogelsoorten, vleermuizen, bijen en insecten te verbeteren.

Eind november is Orbis binnen de gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis op zoek gegaan naar geschikte locaties om nestkasten op te hangen en of extra beplanting aan te planten. De bewoners kregen een flyer in de bus met een advies welke beplanting en/of nestkast op welke locatie aan het huis geschikt is. Via de website Natuur in het Dorp konden zij gratis een nestkastje en/of diverse typen beplantingspakketten aanvragen, met soorten die waardevol zijn voor de biodiversiteit.

Enthousiaste en nieuwsgierige inwoners

Afgelopen maand zijn er 190 nestkasten en 1590 stuks beplanting uitgedeeld aan de inwoners. Het was leuk om te zien hoe enthousiast iedereen was toen ze de materialen in ontvangst namen. Ook zijn er veel leuke gesprekken gevoerd over de doelsoorten van het project. De bewoners zijn erg benieuwd wanneer en door welke vogelsoort de nestkasten bewoond zullen worden. Deze nieuwsgierigheid deelt Orbis en ziet daarom de registraties van de gehangen kasten graag tegemoet op https://www.natuurinhetdorp.nl!
Ook het moment waarop een dier de nestkast bewoont, kunt u aangeven. Zo ontstaat een mooi en duidelijk beeld van de resultaten. De maatregelen zijn getroffen waarmee dit deel van het project is afgerond. Maar het project gaat verder met de monitoring en de communicatie hierover. Orbis is trots om dit project te mogen uitvoeren.