Mossen, paddenstoelen en herfstkleuren tijdens Rondje Tongelaar 27 november

kasteel_tongelaar 2022

Iedere 4e zondag van de maand organiseren de natuurgidsen van Kasteel Tongelaar een wandeling over het landgoed. Dit keer met gids Miep Kuppen.

En ineens was het herfst.
De kleuren zijn prachtig nu op Tongelaar en voor de echte natuurliefhebber valt er nog van alles te beleven. Natuurgids Miep Kuppen van Brabants Landschap neemt je zondag 27 november mee op pad in een nieuw Rondje Tongelaar.

De dagen worden korter en de natuur gaat in rust. Veel kleur is verdwenen. Maar wie verder kijkt ziet dat hoe hard er gewerkt wordt door flora en fauna om zich winterklaar te maken. De voorbereidingen voor het nieuwe jaar zijn volop begonnen.

De mossen komen nu beter in beeld en we zien hoe ze hun sporen verspreiden. De korstmossen die overal hun plekje zoeken hebben de mooiste vormen. Soms zien we ook hun bloeiwijze. De bomen hebben al voorbereidingen getroffen voor het nieuwe jaar met hun knoppen en bloemen. De uitgebloeide planten zitten vol zaden waaraan vogels zich tegoed doen.

Dit alles kun je uitgebreid bekijken tijdens de wandeling van 27 november op Tongelaar. De wandelroute van ongeveer 5 km zal langs de landerijen, kasteelboerderijen, Peelkanaal en de Lage Raam lopen waar aandacht zal zijn voor de mooie flora en fauna van het mooie landgoed.

De wandeling start om 10 uur bij de poort van het kasteel.
Parkeren Hoogedijk Mill (vandaar is het nog 8 minuten wandelen naar het kasteel). Deelname is gratis, reserveren kan bij Brabants Landschap

Goei Leven Lunch

Na afloop van de wandeling kun je genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,50 (normaal € 9,10). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt.

Praktische informatie

De wandeling gaat over drassige paden en is niet rolstoelvriendelijk. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) welkom. Het infopunt en het kasteel zijn geopend van 10 tot 18 uur voor lunch, borrel of speciaalbiertje van Brouwerij de Blauwe Knoop.