Kunst in het Maasziekenhuis

Beeld Anneke Toussaint JUL 2022

In het Maasziekenhuis zijn tot en met december kunstwerken te zien van drie beeldende kunstenaars: de Sambeekse keramiste Milian van Stokkum, haar collega Anneke Toussaint uit Boxmeer en de uit Den Haag afkomstige beeldhouwer Adriaan van Rossen.

Milian van Stokkum maakt ruimtelijke objecten, schilderijen en olieverfportretten in opdracht. Haar kleurgebruik is subtiel en ingetogen, het materiaalgebruik levendig en gelaagd. “Mijn schilderijen ontstaan vaak in series. Er hangen hier nu bijvoorbeeld een aantal portretten van mensen uit de volksbuurten van Ierland en van mensen met dieren. Het gaat me bij deze schilderijen om de binnenwereld van deze mensen. Behalve deze verhalen gaat het mij ook om het spel van licht en kleuren.”

Anneke Toussiant

Anneke Toussaint maakt beelden van grove chamotte (foto). “Het liefs van witte klei zodat ze later, buiten in de natuur, mooi opgaan in het groen. Mijn vormen zijn opgebouwd uit grove stukken klei, soms niet helemaal af en weinig details, zodat iedereen er vaak een ander gevoel bij heeft. Ik heb jaren les gehad van Wim Klabbers, beeldend kunstenaar uit Milsbeek. Van hem leerde ik te houden van ronde vormen, die in mijn werk vaak terugkomen.”

Adriaan van Rossen

Beeldhouwkunstenaar Adriaan van Rossen kreeg na zijn vervoegde pensionering de tijd en rust om zich volledig te concentreren op zijn hobby beeldhouwen en boetseren. “Al vanaf mijn vijftiende was ik gefascineerd door houtsoorten en hun structuren.” Via diverse cursussen heeft Adriaan in totaal achttien jaar ervaring opgedaan. “Toen voelde ik mij klaar aan het werk te gaan en ben ik uiteindelijk in 2005 begonnen met zelfstandig beeldhouwen in mijn ‘werkplaats’ aan huis onder de naam Beeldhouwatelier Artisculp.”

De kunstwerken zijn te vinden op de eerste en tweede verdieping.