Jeugdtoernooi DWSH ’18 maakt weer grote indruk; PSV wint ook de Kille Cup

Kille Cup 2024

WILBERTOORD – Natuurlijk domineerde PSV een heel seizoen lang de vaderlandse voetbalcompetitie en werd de ‘schaal’ met straatlengte voorsprong veroverd. Maar de Kille Cup werd in ruim vijf decennia ‘slechts’ vijf keer eerder een prooi voor de Eindhovenaren. Ajax (12) en FC Twente (8) voelen zich wat dat betreft in ‘Stadion De Binding’ van DWSH’18 een stuk beter thuis. Maar afgelopen weekend was het dan toch opnieuw raak en daarmee zet PSV definitief een kroon op een al geslaagd seizoen.

Wat in 1971 begon als een jeugdtoernooi rond de seizoen afsluiting, is uitgegroeid tot een spektakel dat nu al vijf decennia lang generaties bijeen brengt. In Wilbertoord is ook de 52e editie van de Kille-Cup opnieuw het ‘grootste’ evenement van het voetbalseizoen. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni kropen 56 jeugdleden van DWSH ’18 opnieuw in de huid van een speler uit de vaderlandse Eredivisie. En dat levert weer massa’s vertederende momenten op.

Meemaken

Op vrijdagavond is de opkomst en voorstelronde aan het publiek door heuse stadionspeakers, vanuit de skybox. Ook al zo’n traditie, net als de eraan voorafgaande wekenlange periode van oefenpotjes spelen en het vaantjes maken. Nu komt het er op aan. Ook familieleden en kennissen willen dat wel eens meemaken. Die avond werken de acht teams het grootste deel van hun wedstrijden af. Ze weten zich in de watten gelegd door maar liefst 40 vrijwilligers. Zonder deze jeugdleiders, medicijnvrouw en -man, keepers, verslaggevers, toernooileiding, terreinknecht en fotograaf is de Kille-Cup ondenkbaar.

Op het veld zien we zien talenten opstaan, momenten van heftige strijd en net zoveel voorbeelden van sportieve kameraadschap. En natuurlijk is het voor de organisatie smullen wanneer zoveel mogelijk wedstrijden met een gelijkspel of met het kleinst mogelijke verschil eindigen. Na al die inspanningen vermaken de kids zich met de avondactiviteiten. Van slapen komt wat minder dan in het eigen bed en dat laat zich een dag later op veld soms weer terugzien: het hoort allemaal bij de dramatiek van dit toernooi. De dag is dan begonnen met een gezamenlijk ontbijt, ochtendgymnastiek en opnieuw presentatie aan het publiek.

Mythische status

De strijd om de penaltybokaal heeft al net zo’n mythische status als het toernooi zelf. Wout Selten is het meest trefzeker. Hij mag zich een jaar lang de penaltykoning noemen. Bij de bovenbouwspelers is Finn Hol het koelbloedigst. Elk team heeft inmiddels zijn zeven wedstrijden gespeeld. Feyenoord en FC Twente spelen om de zevende plek, die wordt gewonnen door de Tukkers. De strijd om de vijfde plaats voltrekt zich tussen FC Utrecht en Ajax, waarbij de Amsterdammers aan het kortste eind trekken. Derde wordt PEC Zwolle, dat NEC verslaat. De finale gaat tussen AZ en PSV, dat in de poulewedstrijden ook al van de Alkmaarders wist te winnen. De Kille-Cup gaat dus naar Eindhoven. De Harry van der Linden-aanmoedigingsprijs is voor Feyenoord. En de spelertjes? Nog even bijkomen en dan, slapen…

Tom Verstegen; The Write House