Gidswandeling Tongelaar over herinrichting van ‘de Hoeven’

Tongelaar luchtfoto 2023

Iedere 4e zondag van de maand organiseren de natuurgidsen van Kasteel Tongelaar een wandeling over het landgoed. Dit keer neemt natuurgids Jo van Gemert je mee over een 5 km. lange wandeling langs ‘de Hoeven’.

De Hoeven is een deel van het landgoed dat opnieuw herinricht zal worden. Het is een fantastisch plan wat een schitterende aanwinst zal worden voor het landgoed. Met foto’s en kaarten zal Jo een korte impressie geven hoe dit gebied opnieuw ingericht gaat worden.

Rondje Tongelaar: Hoera, het is lente!

De rest van de gidswandeling staat in het teken van de lente. De vogels zijn druk-druk met het bouwen van een nest. Sommigen bouwen een geheel nieuw nest, anderen doen een update aan het oude nest en er zijn er ook die gewoon gebruik maken van een oud nest van een collega-vogel! Die passen dat naar eigen behoefte aan.

De bomen en struiken zijn volop bezig met het produceren van bloemen, vruchten, zaden en bladeren. De vele kruiden die Landgoed Tongelaar rijk is laten zich ook al weer zien. De insecten komen nu in actie: hopelijk spotten we bij mooi weer een zandbij of metselbij.

Das, vos, bever en reeën staan op het punt van het werpen en kalveren van hun jongen. Dit zal niet ongemerkt blijven: er zal volop gefoerageerd moeten worden om hongerige monden te voeden. Krijgen ze daar hulp bij? En wat eten ze?

Goei Leven Lunch

Dit is in ieder geval wat wij kunnen eten: Een Goei Leven lunch. Dat is Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,50 (normaal € 9,10). Kasteel Tongelaar en Brabants Landschap zijn trots ambassadeur van Een Goei Leven Land van Cuijk dat eerlijk en heerlijk eten met producten uit de regio centraal stelt. Na de wandeling kun je ook nog het informatiecentrum van Brabants Landschap bezoeken op het kasteel of de geschiedeniskamer van Myllesheem.

Praktische informatie

Start zondag 26 maart om 10 uur bij de poort van het kasteel.
Parkeren Hoogedijk Mill (vandaar is het nog 8 minuten wandelen naar het kasteel). De wandeling van ongeveer 5 km. gaat over drassige paden en is niet rolstoelvriendelijk. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) welkom. Het infopunt en het kasteel zijn geopend van 10 tot 18 uur.

Deelname is gratis, reserveren kan bij Brabants Landschap:

https://www.brabantslandschap.nl/activiteiten/rondje-tongelaar-3/