Gemeente Land van Cuijk op zoek naar locaties voor openbaar toilet

Hoge nood app 2022

De gemeente Land van Cuijk gaat inventariseren welke locaties in de fusiegemeente ingericht kunnen worden als openbaar en vrij opengesteld, rolstoeltoegankelijk toilet. Toiletten in gemeentelijke gebouwen moeten worden toegevoegd aan de HogeNood-app, zodat passanten altijd kunnen zien waar zich een toiletvoorziening bevindt.

“Je hebt hoge nood of je moet nodig je stomazakje verwisselen en er is geen wc in de buurt. Veel mensen met buik- of blaasproblemen of andere beperkingen, zoals rolstoelafhankelijk zijn, zeggen dat ze vaker thuisblijven uit angst niet snel genoeg bij een wc te kunnen zijn. We willen dat iedereen kan meedoen. Wij staan voor een inclusieve samenleving. We zullen voor deze doelgroep in alle kernen van de gemeente Land van Cuijk ervoor moeten zorgen dat er voldoende openbare en rolstoeltoegankelijke toiletten zijn”, aldus raadslid Corine Jeckmans (CDA). Behalve onderzoek naar geschikte locaties in elke kern in het Land van Cuijk wil de gemeenteraad ook dat een openbaar toilet wordt meegenomen in de verbouwplannen van het gemeentehuis in Boxmeer.

De motie van CDA, LPG, FVD, Liberaal LvC en Team Lokaal werd maandagavond unaniem gesteund. In de voormalige gemeente Sint Anthonis bevinden zich al dertien locaties die toegankelijk zijn voor een toiletbezoek. Deze zijn ook al opgenomen in de Hoge Nood-app.