Film over dementie “WEI” 8 en 9 mei te zien in Cultureel Centrum Myllesweerd in Mill

Demensie film Wei 2022

De werkgroep Dementie Vriendelijke Gemeenschap Mill presenteert: WEI. Een film met nabespreking over Dementie en mantelzorg. Deze gratis toegankelijke film is zondag 8 mei om 14.00 uur en maandag 9 mei om 19.30 uur te zien in Filmhuis Mill, onderdeel van Cultureel Centrum Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie in 2040 naar verwachting naar 550.000. Dat betekent dat meer inwoners en organisaties in uw omgeving dagelijks te maken krijgen met dementie. Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Dementie heeft een grote impact, niet alleen op de persoon met dementie zelf en de directe omgeving, maar op de maatschappij als geheel.

Wat gebeurt er als de vader van filmmaker Ruud Lenssen de diagnose dementie te horen krijgt? Terwijl Jac vasthoudt aan zijn idyllische wei, worstelt moeder Ria met haar rol als mantelzorger en komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij. Bij het vaststellen van de diagnose vasculaire dementie, is de ziekte al zo ver gevorderd dat het lijkt of de woorden van de arts niet echt doordringen. Voor echtgenote Ria, en voor Ruud en zijn zus is de diagnose echter overduidelijk: dit is een onomkeerbaar proces.

Zoon Ruud filmt zijn ouders en hun strijd gedurende twee jaar. Hij toont scènes uit het dagelijks leven van de twee, waarbij hij zelf veelal op de achtergrond blijft, zonder dat daarmee de intimiteit van hun relatie verloren gaat. In toegevoegde super8-beelden zien we het echtpaar in hun eerste huwelijksjaren, in schril contrast met de aftakeling van nu. Zo wordt de verwoestende werking van de ziekte op het gezin op een liefdevolle en tegelijk schrijnende manier vastgelegd.

Vader Jac verliest langzamerhand de grip op zijn leven en moet machteloos toezien hoe zijn geliefde pony’s en het weiland met moestuin en kippenren worden verkocht. Moeder Ria worstelt met haar rol als mantelzorger. Terwijl de ziekte voortschrijdt, komt een onvermijdelijk besluit dichterbij.

De bijeenkomst bestaat uit een film van 70 minuten en een nagesprek met het publiek o.l.v. Ruud Lenssen in aanwezigheid van professionals en u, gasten als mogelijke deskundigen. Bij ontvangst ontvangt u een gratis kopje koffie of thee. Uw komst is zeer waardevol voor nu en de toekomst; de entree is dan ook gratis.