Dorpsplan Langenboom

CDA Dorpsplan Laangenboom 2021

Het voorbeeld van dorpskracht en behoud van leefbaarheid

Op donderdag 21 oktober 2021 nam de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert een zeer belangrijk besluit: er werd structureel geld beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het dorpsplan Langenboom. En daarmee onderstreepte de raad het essentiële belang van dit plan voor het behoud van verenigingen, voorzieningen en daarmee de leefbaarheid van dit prachtige dorp.

De kerk in Langenboom wordt omgebouwd tot een eigen dorpshuis en café met eetgelegenheid, kortom een ruimte voor activiteiten en ontmoeting.

Alle binnen en buitensportaccommodaties gaan naar het sportpark. Er wordt één gezellige kantine voor alle sporters en kijkers gerealiseerd. Langenboom gaat er voor, minstens 40 jaar de schouders onder zetten om bij  sport, gezelligheid, verenigingsleven, cultuur, een hapje en drankje zelf te de verantwoordelijkheid te nemen.


De kosten voor de investering per jaar leveren besparing aan ambtelijke uren en materialen op. Een cadeautje voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk!  De gemeente zal niet meer gebeld worden bij een lekkende kraan, een kapot raam, of andere ambtelijke steun zoals een verenigingsondersteuner.

VKP Team Lokaal stemde tegen dit besluit en beweert dat geen enkel dorp in de toekomstige gemeente Land van Cuijk nog hoeft te rekenen op een dergelijk positief besluit voor nieuwe dorpsplannen: veel te duur en veel te grote risico’s.

Deze partij kijkt echter alleen naar de kille financiën en naar de korte termijn. Zij vergeten dat de risico’s en kosten van het NIET maken en uitvoeren van een dorpsplan vele malen groter zijn: verenigingen die te klein worden, verdwijnende voorzieningen, een leegstaand kerkgebouw en inwoners die Langenboom hierdoor de rug toekeren. Niet nu, maar wel op termijn. Kijk wat de ombouw van de kantine van De Wis nu al doet met de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp. Wat een prachtige (tussen)stap. En dat is dus nog maar het begin!

Dus…

Laat het dorpsplan Langenboom vooral heel veel opvolging krijgen in het Land van Cuijk en ver daarbuiten. Voor het behoud van leefbaarheid, voorzieningen en verenigingen en daarmee de aantrekkelijkheid van deze dorpen waar de inwoners tot in lengte van jaren kunnen blijven wonen. En de gemeente mag blij zijn dat er veel arbeid en kosten bespaard gaan worden!


Dank en complimenten aan alle vrijwilligers van Eigen Kweek Langenboom en de vele betrokken verenigingen en bedrijven.

Met vriendelijke groeten,
Namens de lokale CDA fractie in samenwerking met Dorpslijst Langenboom

Mark Janssen – van Gaal
Petra van Schayik
Moniek van den Elzen
Patricia Verstraten
Maarten van Gemert