Dodenherdenkingen in Land van Cuijk

Dodenherdenking lan van cuijk 2023

Herdenkingscomités en dorpsraden geven op donderdag 4 mei op verschillende locaties in de gemeente op een waardige manier inhoud aan de Nationale dodenherdenking. Leden van het college van burgemeester en wethouders en raadsleden houden bij de verschillende monumenten in de gemeente een toespraak en leggen bloemen. Iedereen is van harte uitgenodigd bij de herdenkingen aanwezig te zijn.

Leven met oorlog

De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter, maar bijna iedere Nederlander heeft via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien. Voor de eerste generatie is het doorgeven van oorlogservaringen vaak een belangrijke vorm van verwerking en tevens een waarschuwing voor het gevaar van oorlog.

Volgende generaties geven een eigen duiding aan het oorlogsverleden op basis van de verhalen. Met het jaarthema ‘Leven met oorlog’ vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving en voor de overdracht tussen generaties. Hoe ontwikkelen herinneringen zich van de eerste naar volgende generaties? En wat heeft dit voor betekenis voor opvattingen over vrijheid en onvrijheid? In haar toespraak gaat burgemeester Marieke Moorman in op dit thema. Zij doet dit bij de herdenking in Stevensbeek. De wethouders en leden van de gemeenteraad zullen deze toespraak uitspreken op andere locaties.

Kunt u niet deelnemen aan een van de herdenkingen? Toon uw betrokkenheid dan door de Nederlandse vlag halfstok te hangen en om 20.00 uur 1 minuut stil te zijn.
De locaties en aanvangstijden van de herdenkingen vindt u hieronder.

De verschillende programma’s vindt u op de website www.gemeentelandvancuijk.nl/dodenherdenking2023