Dag van het Landschap op Tongelaar

Tuinen 2023

Beleef de lente en kom mee naar buiten op Tweede Paasdag!


Op maandag 10 april, 2de Paasdag, organiseren Brabants Landschap en IVN traditiegetrouw de ‘Dag van het Landschap’ met 2 gratis wandelexcursies op landgoed Tongelaar om 10:00 en 14:00 uur.

‘Lente in het Landschap’
Alles groeit weer en voor insecten is er voldoende nectar en stuifmeel te vinden. Het landschap van Landgoed Tongelaar, dat in de loop der tijd is ontstaan, is nog steeds volop in beweging. Voorafgaand aan de wandeling zijn de gidsen door beheerder Gijs Looijen meegenomen over het landgoed en bijgepraat over de laatste leuke weetjes en ontwikkelingen.

Poelen en orchidee-velden

Bijvoorbeeld het nieuwe natuurgebied dat in ‘De Hoeven’ komt. Dat is de grote weide tegenover de algemene parkeerplaats van Tongelaar. Samen met het Waterschap worden daar grote gedeeltes afgegraven zodat er in de nabije toekomst poelen en orchidee-velden zullen ontstaan. Dus laat u verrassen deze 2e Paasdag en wandel mee.

Reserveren wandelexcursies
De wandelexcursies vertrekken vanuit Kasteel Tongelaar, duren ongeveer anderhalf uur en zijn ook geschikt voor kinderen. Wij gidsen deze dag samen met de natuurgidsen van IVN Land van Cuijk.

Om 10.00 uur met 2 gidsen. (max 40 personen)
Om 14.00 uur met 2 gidsen. (max 40 personen)

Deelname is gratis, reserveren verplicht. De wandeling gaat over drassige paden en is niet rolstoelvriendelijk. Honden zijn (mits vriendelijk en goed aangelijnd) welkom.

Vossenstreken gezins-app

Liever zelf eropuit met het gezin? Dat kan natuurlijk ook! Download de app ‘Vossenstreken’ en kies zelf een gebied en thema van de route. Bijvoorbeeld de route ‘Da’s pas speuren’ op Landgoed Tongelaar. De routes en startlocaties zijn te vinden op www.vossenstrekenapp.com 
Of wandel het vernieuwde Ganzenpad, met nieuwe opdrachten en QR-codes naar filmpjes. De gratis Ganzenpad routekaarten zijn verkrijgbaar op het kasteel.

Goei Leven Lunch
Na de wandeling kun je het informatiecentrum van Brabants Landschap bezoeken op het kasteel of genieten van een Goei Leven lunch: Soep van het Seizoen, zuurdesembrood en koffie of thee voor € 7,50 (normaal € 9,10). Het kasteel is geopend van 10.00 – 18.00 uur.

Route en parkeren
Autonavigatie Hoogedijk Mill invoeren (niet op Google maps rijden!)
Parkeren op de grote parkeerplaats voor de slagbomen.
Vanaf daar is het nog 8 minuten wandelen naar het kasteel.


www.brabantslandschap.nl