CDA’ers in de bres voor vrijwilligers

vrijwilligerswerk CDA 2023


CDA-raadleden Arjan Breijer en Joep Baltussen vragen duidelijkheid over de aansprakelijkheid van vrijwilligers. Vaak gaat alles goed, maar in de afgelopen jaren werden vrijwilligers in het Land van Cuijk en daarbuiten met hun aansprakelijkheid geconfronteerd. Een evenementenorganisatie kan meer geïnvesteerd hebben dan er bij de kaartverkoop binnenkomt.

Op Koningsdag kan een kind van een springkussen vallen en een been breken. Een door vrijwilligers getimmerd openbaar bankje kan na een jaar in elkaar zakken en een erop rustende voorbijganger verwonden. “Voor vrijwilligers is het goed om te weten waarvoor zij via de gemeente zijn verzekerd en waarvoor niet”, aldus Breijer. Ook willen de CDA’ers inventariseren wat de gemeente nog kan verbeteren om de aansprakelijkheid te verkleinen. In een tijd van teruglopende vrijwilligersbestanden moet de gemeente volgens de raadsleden haar vrijwilligers steunen om de leefbaarheid in de kernen te versterken.

De grote vrijwilligersorganisaties hebben hun aansprakelijkheid meestal goed geregeld middels rechtspersonen en afgesloten verzekeringen. Veel kleinere of tijdelijke initiatieven hebben echter geen officiële rechtspersoon, waardoor alle aansprakelijkheid niet op een vereniging of stichting neerkomt maar op de vrijwilligers zelf. De raadsleden vragen zich af in welke gevallen het dan verstandig is om toch maar een stichting op te richten.

Baltussen: “Niemand wordt vrijwillig aansprakelijk. Door de persoonlijke aansprakelijkheid van vrijwilligers te minimaliseren houden we vrijwilligerswerk verstandig en onze kernen krachtig.”