Het was weer uniek, in het Klottenriek

Met tranen in de ogen en een brok in de keel, maar met heel veel mooie herinneringen, kijken Prins Toine, Prinses Wendy en Narrin Fleur terug op een prachtige carnaval, om nooit meer te vergeten.

Vrijdagmiddag zijn de hoogheden met hun gevolg naar Basisschool de Klimop geweest, om samen met Schoolprins Daan, Schoolprinses Isa, Schoolnar Mees en Schoolvorst Thijs en alle kinderen carnaval te vieren, dit alles in de Wilg. Het was een gezellige middag, de stemming zat er al goed in!
Later die middag zijn Prins Toine, Prinses Wendy en Narrin Fleur nog op bezoek gegaan bij Het Stoofhuis in Grave en Kinderdagverblijf de Kei, waar ‘Prinsje Feie en Prinsessenkindje Liv’ ook regelmatig gaan spelen.
’s Avonds stond de jeugdsleuteloverdracht op het programma. De jeugdhoogheden hadden de sleutel, waarna het feest los kon barsten op de nieuwe locatie, het Aldendrielpark.

Op zaterdag zijn de hoogheden op bezoek geweest bij zieken en mensen die geen carnaval mee kunnen vieren. Natuurlijk hebben ze ook de carnavalskrant met een kleine attentie gebracht, bij de Klotstèkers van het verzorgingstehuis Aldenhorst in Mill.

Zoals gebruikelijk, werd ’s avonds de carnaval geopend met een viering in de kerk en daarna weer naar Mill voor de sleuteloverdracht. Met ‘Anonymus’ probeerden de hoogheden onherkenbaar ten tonele te verschijnen, maar al snel werd hun masker af gezet. Elke prins had wel een bespreekpunt.

Prins Toine wilde wat bomen zagen en zo ook wat ‘bereiken’. Wat de prinsenparen met hun narren en jonkers zeker wel bereikt hadden, is de sleutel van hun dorp.
Na overhandiging van de sleutel door de burgemeester, gingen alle hoogheden terug naar hun eigen dorp en kon carnaval 2019 los barsten.

Party around the jukebox
Op naar het Klottenriek… voor een swingende avond, bij Amanshof.
Dit jaar waren er weer bussen geregeld voor de kroegentocht. De carnavalsvierders van de Udense kroegentocht, hebben nog gezellig mee gefeest met vele Klotstèkers, na terugkomst in het Klottenriek. Het was een gezellige avond… tot in de late uurtjes.

Carnavalszondag trok de optocht door het Klottenriek. Carnaval moet je voelen, zeker met soldatenkistjes aan, wok you never alone. Met een steigerplank in de hand, is het toch een ware kunst, wanneer je iets kwijt bent, toch een onderwerp vinden om over te bomen.
Ook de jongere Klotjes waren gestrikt voor de optocht en als helden op sokken, werd de soep getrokken.
Aan de juryleden de moeilijke taak om te jureren, maar het is ze toch gelukt! Jury bedankt!
De uitslag was als volgt;
1e bij de enkelingen / duo’s ; Frank van Lieshout – Soldatenkistjes
1e bij de loopgroepen ; de Wokkies – You never wok alone
1e bij de wagens ; Peli – Laten we er over bomen
1e bij de middengroepen ; CV Nooit genoeg – Titanic
1e bij de kinderen ; Maud en Jinthe – Wij zijn gestrikt voor de optocht
Vriendengroep Peli had dus wel zeker geboomd over een onderwerp voor de optocht.
Met hun vrienden Toine en Wendy als sprookjespaar, ging Vriendengroep Peli dan ook met de wisselbeker naar huis.
We kunnen terugkijken op een geweldige optocht. Ondanks de (confetti-)regen, was het allemaal weer prachtig verzorgd en bij deze worden alle deelnemers bedankt voor hun bijdrage.

Op maandag werd er gestart met een heerlijke brunch. Dj Martin Nabuurs zorgde voor gezellige muziek en met tonprater Theo de Wit, als Theijke de Pastor, samen met misdienaar Bertje, werd er volop gelachen in de zaal. Een ‘kerkelijke viering’ met daarin lezingen uit het boek van de slappe klets en van een herdershond. Natuurlijk met de nodige miswijn erbij, was het ook voor de minder gelovigen onder ons, een lachwekkende mis, waarin ook nog verschillende dorpsgenoten naar voren zijn gekomen.

Aansluitend kom men gaan kijken naar de jeugdoptocht. Altijd leuk om te zien, hoe de jonge Klotjes er weer iets moois van maken.
Volgens de jury en het publiek, was het weer een hele mooie optocht. ‘We hebben heel geboeid gekeken van begin tot het eind. Het was nog een lastige klus’, aldus de jury van de jeugdoptocht. ‘Iedereen heeft zijn best gedaan om er een schitterende optocht van te maken. Er kan er maar één winnen, maar eigenlijk zijn het allemaal winnaars’.
Bij de onderbouw ging de eerste prijs naar groep 3, met ‘Deze spetters schrijven letters’.
En bij de bovenbouw mocht groep 7 naar voren komen. Zij hadden hun eigen ‘Kunstroute’ gemaakt.
Na de prijsuitreiking stond ook dit jaar weer het kind-ouder-koemelken op het programma. Wederom een groot succes. Zo mooi om te zien, hoe enthousiast groot en klein samen zijn.
Later op de avond een nieuwe activiteit. Tijdens de ‘Montag Abend Tiroler Fest’ was er een leuk circuit uitgezet, met toepasselijke spellen. Team de Knutsers en team Barpersoneel en DJ van CB, waren beide op de eerste plaats geëindigd.

De laatste dag van carnaval… de Boerenbruiloft.

Het was een hele rit om het boerenpaar op te halen, met een lange stoet met vele tractoren van de Peeltuffers, was het een mooi geheel. Eenmaal in Wilbertoord aangekomen, werden Boer Arjan en Boerin Judith verwelkomd in het Klottenriek. Dit alles onder de vrolijke noten van de Hellgalmers.

Dit jaar werd de huwelijksplechtigheid voltrokken door ‘Prins Tom en Nar Jan’… tenminste dat was hun bedoeling. Maar nadat alle bezwaren waren weggewerkt, vond de boerenbruiloftcommissie het toch niet zo’n goed idee… Jan en Tom als ‘trouwambtenaren’. Omdat dit boerenpaar van de ‘andere’ kant kwam, werd er in de zaal gezocht naar een persoon, die hier ook ervaring mee had. Marion van Sleeuwen werd naar voren geroepen en zo werd dan uiteindelijk toch het ja-woord gegeven. Het was de hoogste tijd voor boerenmoes met worst en daarna volgde de receptie. Met een geweldig huwelijksfeest, was het om 11 over 11 weer tijd om het huwelijk te ontbinden.
Maar ook voor Prins Toine, Prinses Wendy en Narrin Fleur was de tijd aangebroken om de sleutel terug te geven, aan onze eigen voorzitter Mark Janssen.

Het prinsenboek is voor de hoogheden nog niet helemaal dicht… dat is pas in november. Maar er zijn al vele bladzijdes omgeslagen. ‘Nieuwe vriendschappen, zoveel prachtige herinneringen en vele bijzondere momenten, die je niet verwacht’, was dan een reactie van Prins Toine.

Voor vele foto’s van carnaval in het Klottenriek, kun je een kijkje nemen op; www.wilbertoordonline.nl bij de fotogalerij

Het was weer een geweldig mooi carnavalsjaar!
Hellgalmers bedankt voor de muzikale ‘ondersteuning’ tijdens de carnavalsactiviteiten.
Natuurlijk alle Klotstèkers en Klotstèkerinnekes en verder iedereen bedankt… want zonder jullie was het niet gelukt.

Iets wat Prins Toine ook bedoeld met zijn lijfspreuk; 

‘Klotstèker of nie, dá is min om ut even,
zolang we mar mi jullie de carnaval mogen beleven!’